Сјајна посета баношторској манифестацији

Са сајта http://www.beocin.rs

Сјајна посета баношторској манифестацији

Богат културно забавни програм, лепо време и сјајна посета обележили су овогодишњу, шеснаесту годину на редом организовану, туристичку манифестацију Баношторски дани грожђа. Баношторци са својим бројним винарима уз помоћ Општине Беочин приредили су својим мештанима и бројним гостима забаву коју ће дуго памтити. Забава у славу винограда и вина почела је последњег дана августа изложбом „Традиција бербе фрушкогорског драгуља“, окупљањем винара које организује  Клуб виноградара и винара „Свети Трифун“ из Баноштора и концертом групе Regge So Sabi.

Сјајна посета баношторској манифестацији Сјајна посета баношторској манифестацији

Други дан ове манифестације почео је традиционалном поворком коју су чинили бројни учесници програма. После дефилеа уследило је свечано отварање, а част да смотру винара из ових крајева отвори добио је  Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин. Уз напомену да се ова манифестација организује шеснаест година за редом и да за циљ има промовисање културе винарства и виноградарства, као и обогаћивање војвођанске туристичке понуде, Мирослав Васин је између осталог још рекао:

– Иако не превелика, ово је једна од најлепших манифестација у Војводини, која се одржава између Фрушке горе и Дунава, рекао је Мирослав Васин и додао да ће се током ове и наредне године направити категоризација културних манифестација у Војводини, које ће бити подељене према атрактивности, величини и лепоти. – Сходно тој категоризацији биће финансиране манифестације. –

Васин је оценио да „Баношторски дани грожђа“ имају првенствено локални значај, али ако се претворе у манифестацију од ширег значаја, онда ће моћи да се каже да је то празник Фрушке горе, Дунава и вина, што су, такође, одличја Војводине. –

Сјајна посета баношторској манифестацији Сјајна посета баношторској манифестацији

Обраћајући се присутнима на свечаном отварање Баношторских дана грожђа   председник општине Беочин мр Богдан Цвејић је подсетио да је пре седам година бригу о манифестацији преузела општина Беочин, са циљем да се развије винарство и вински туризам, као и да се афирмишу винари да производе више вина.

– Пре пет година, овде је било свега између 50 и 100 ха винограда, а сада има преко 350 ха. Овакав успех постигнут је захваљујући и овој манифестацији, тако да се формира бренд баношторског, односно, беочинског вина, рекао је Цвејић и изразио наду да ће се у фрушкогорским месним заједницама, у наредном периоду, развијати и остале гране привреде, попут сточарства или воћарства.

Бројне госте у име мештана Баноштора поздравио је председник Савета ове месне заједнице Радивој Ракић изражавајући задовољство великим одзивом и интересовањем за учешћем на овом скупу.

Приликом свечаног отварања ове манифестације додељена су и признања најуспешнијим винарима.

Сјајна посета баношторској манифестацији Сјајна посета баношторској манифестацији

 Богат културно забавни програм који су приредили бројна фолклорна друштва, тамбурашки оркестри и естрадни уметници другог дана манифестације завршен је концертом групе Гарави сокак и наступом звезде Гранда, популарним Топалком, а којима је присуствовало близу пет хиљада посетимала.

Последњег дана, у недељу, одвијало се такмичење у кувању пударцу, уз наступ тамбурашких оркестара.

У галерији фотографија можете погледати атмосферу на овогодишњој манифестацији Баношторски дани грожђа >>

Advertisements
од Ђурђица Стојковић

2 comments on “Сјајна посета баношторској манифестацији

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s