Теренске вежбе студената агротуризма и руралног развоја у Баноштору

12874304_10153628228738681_1723118258_o

Овог четвртка, 17.03.2016. наш Баноштор је посетила група од 25 студента и 3 професора са Пољопривредног факултета из Новог Сада као и један професор из Словеније.
Четврта година смера агротуризам и рурални развој у последњем семестру својих студија организује неколико пута теренске вежбе које су овога пута имали у нашем лепом Срему. Циљ теренских вежби јесте да студенти од привредних субјеката који се баве сеоским, винским туризмом и осталим сродним делатностима чују како се посао заиста обавља у пракси, која су њихова искуства у туризму, шта је добро, а шта треба мењати.
Једнодневну туру започели су у Старим Лединцима на ранчу „Добро прасе“ који пружа услуге смештаја и здраве исхране као и додатне активности као што су пешачење, теренско јахање коња, кулинарске радионице, брање гљива и слично. На ранчу је власница Сања Лауш, уз освежење и закуску, представила њихове активности, на који начин долазе до туриста, како је цела идеја започета итд.
Затим су сутденти наставили ка Баноштору где им је прва станица била наш Еко-етно вртић у којем их је васпитачица Маријана Стојковић уз осмех дочекала и угостила. Овде су студенти могли да науче зашто је битно да нашу децу научимо о значају традиције и културе као и очувању животне средине кроз креативне и забавне радионице. У једној таквој радионици су учествовали и студенти и свако је свој сувенир који је направио добио на поклон.
Следеће што су посетили била је „Мајкина радионица“ у којој су студенти могли од Радице Јанковић да чују о историји моде у Баноштору и Војводини, како се некад „терала мода“ , о старим занатима и значају њихових очувања и презентовања туристима.
Своје путовање студенти су завршили у винарији „Виногради Урошевић“ где су имали кратку презентацију винарије, дегустацију вина и ручак. У винарији су студенти од домаћина Јована Урошевића слушали о томе како доћи до туриста, шта им понудити, шта они очекују да добију у руралним срединама, које све активности нуде у својој винарији и сл.
Цела група је била одушевљена (и помало изненађена) разноврсношћу понуде Баноштора и лепотом његовог природног окружења. Из нашег села гости су отишли пуни лепих утисака, знања и искустава и што је најважније – са жељом да се код нас поново врате.

Ивана Урошевић

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements
од Ђурђица Стојковић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s