„Баноштор еврoпско село“

DSC02787

БЕЛЕШКА

са састанка групе грађана села Баноштор одржаног дана 22. маја 2016. године у Подруму Ачански у Баноштору са почетком у 18 часова.

Састанку су присуствовали: Јелена Ачански, Вера Милосављевић, Петар Милосављевић, Ида Владисављевић, Ђорђе Владисављевић, Радица Јанковић, Момчило Бајац, Бранка Пашко, Ивана Аџић, Јован Радошевић, Драган Николић, Светозар Стојковић и Зора Плавшић.

Састанак је одржан на иницијативу Момчила Бајца, програмског директора Пројекта „Нови Сад европска престоница културе 2021 године“ који је и отворио састанак и том приликом упознао присутне са учешћем Града на конкурсу из 2011. године и предузетим активностима, те постигнутим успехом уласка у финални избор за престоницу културе о чему ће се одлучивати 13.октобра 2016. године. Такође, указао је да је овај Пројекат подржан од стране председника Владе, министра културе и градоначелника Новог Сада и да је проглашен пројектом од националног интереса. У његову реализацију укључене су и општине Сремски Карловци, Беочин и Ириг. Ово је јединствена прилика да се у овај значајан пројекат укључи и Баноштор и кроз реализацију значајно допринесе унапређењу живота његових становника. Имајући у виду донету „Стратегију развоја Месне заједнице Баноштор до 2020. године“ као и  богату и вековну историју села и његове природне потенцијале, предлаже да се дефинишу и кандидују одређени пројекти са циљем одрживог развоја села. Ово подразумева пројекте који би допринели укупном развоју села, запошљавању становника, унапређењу пољопривредне производње првенствено винарства и виноградарства,као и органске производње, те развоја винског и сеоског туризма, образовања, спорта и рекреације. Све ово засновано на европским вредностима људских права, културе и економских односа.

У дискусији која је уследила, а у којој су учествовали сви присутни, једногласно је подржан дати предлог и договорено је следеће:

  1. Полазећи од стратешког правца развоја Месне заједнице Баноштор до 2020. године унапређења стања локалне културе, уметности и информисања путем истицања историјског значаја и улоге Баноштора у историји и развоју Срема, дефинише се Пројекат „Баноштор европско село“ у оквиру кога указати на историјски континуитет европског пута од времена римске владавине овим просторима, царског пута Сирмијум – Бононија, бана Белоша, Вука Исаковича до данас.У оквиру кога реализовати друго издање књиге Вере Милосављевић „Црква у Баноштру“ и издање два сепарата заснована на овој књизи о историји цркве и историји села прилагођених потребама гостију оба на енглеском и језицима подунавских земаља. Те предузети активности на оснивању и формирању Баноштарске куће и Куће вина са архивско-музејском поставком. Такође,  кроз организовање радионице дечија бајка испричати причу о имену села и покренути поступак промене административног имена Баноштор у његово историјско и у народу укорењено име Баноштар.

 

  1. Полазећи од стратешког правца развоја Месне заједнице Баноштор до 2020. године унапређења људских ресурса путем континуиране стручне едукације дефинише се пројекат оснивања едукативног центра у коме би се вршила стручна едукација кроз организовање различитих радионица и семинара из области економије, пољопривреде, туризма, екологије, културе и др.

 

  1. Полазећи од стратешког правца развоја Месне заједнице Баноштор до 2020. године стимулисања туристичког развоја дају се иницијативе за појединачне пројекте и активности на отварању нових смештајних капацитета, унапређење укупне и посебно туристичке инфраструктуре, као и обезбеђење отварања апотеке, банкомата, оснивање библиотеке, обезбеђење бежичног интернета и свих других видова мобилних комуникација, интернет презентација и др.

 

  1. Ову Белешку доставити Месној заједници Баноштор са предлогом да се на тему учешћа Месне заједнице Баноштор у Пројекту „Нови Сад европска престоница културе 2021. године“ организује састанак са заинтересованим грађанима дана 29. маја 2016. године, са почетком у 19 часова о чему ће обавестити заинтересоване истицањем обавештења на огласним таблама.

Баноштор.  22. мај 2016.             Белешку сачинила Зора Плавшић

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements
од Ђурђица Стојковић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s