ВИНОГРАДАРИ

Када су у питању виногради и производња грожђа и вина, виноградари Баноштора имају дугу традицију и одличне резултате у гајењу признатих винских сорти грожђа (талијански ризлинг, мерло, хамбург, франкова, каберне совињон, гаме…). Због географског положаја, близине Дунава и рефлексије сунца с површине Дунава и повољне микроклиме, овде грожђе раније сазрева и има већи проценат шећера у поређењу са другим виноградарским рејонима Војводине. Струјање ваздуха с воде током зиме повољно утиче на лозу, чокоти се не смрзавају, а лети рефлексија светлости са реке ствара изванредну микроклиму. Типови земљишта као што су: параредзина, чернозем и гајњача чија је подлога лес погодују виновој лози. Воћњаци и виногради су највећим делом лоцирани на квалитетном земљишту, прве до треће класе.

Аутентично вино овога краја је бермет, посебно ликерско вино, које личи на италијански вермут, али се производи на други начин, мацерацијом више од двадесет различитих трава и зачина. Вино се производи на занатски, традиционални начин, у винаријама произвођача. Пласман значајно олакшавају и регистрације географског порекла производа. Наиме, три произвођача у општини Беочин производе вино бермет, које је у Заводу за интелектуалну својину Београд заштићено ознаком географског порекла, а такође, при Министарству пољопривреде Републике Србије, заштитили су географско порекло грожђа и вина „талијански ризлинг“, „шардоне“, „мерлот“ и „неопланта“ чиме су добили право на коришћење декларације «вино са географским пореклом». Пласман помаже удружење виноградара  «Свети Трифун» у селу Баноштор.

Дуга традиција као и повољни услови за виноградарство утицали су да у последње две године дође до значајног повећања површина под виноградима.

Већ дванаест година, у Баноштору је друга недеља септембра резервисана за, сада већ традиционалну, манифестацију под називом „Баношторски дани грожђа“. Ова манифестација окупља све винаре и виноградаре Баноштора као и њихове госте, проглашавају се најуспешнији и оцењује вино, грожђе и ракија.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s