Винарија Шијачки

Власник: Милан Шијачки

Адреса: Светозара Марковића 3, Баноштор

Телефон: 063 669 203

ФБ страна Винарија Шијачки

Винарија Бонониа породице Шијачки смештена је у сремском селу Баноштор, које се налази на неких 25 километара од Новог Сада, у општини Беочин. Винарија је назив добила по староримском имену села Баноштор (Малата Бонониа), када је овај крај био важно место на мапи римских путева. Из ког год правца да долазите, није нас тешко пронаћи, налазимо се на самој обали Дунава, на главном путу. Једина смо винарија у чији подрум сунце силази на починак-тако су многи доживели залазак сунца док су полако пијуцкали вино. Наше вино производи се, негује и чува у традиционалном лагуму тик поред обале Дунава. Због повећања обима производње, лагуму су придодата и два дела полуукопаних просторија које у потпуности одговарају савременим начинима производње вина. Цео производни комплекс, који је још у фази изградње, осликаће и наш напредак током неколико деценија породичне традиције.

Тренутно винарија производи око 50 000 литара вина од грожђа из сопствених засада са око 7 хектара винограда на северним обронцима Фрушке горе где се преплићу редови ризлинга италијанског, рајнског ризлинга, жупљанке, шардонеа, мерлоа, франковке, каберне совињона и мускат хамбурга. Ови засади полако се током година шире, јер сваки дан засигурно један љубитељ вина пронађе у нашој етикети оно за чим је трагао. Сами виногради налазе се у атару села Баноштор, за који се од давнина знало да је богомдан за узгој лозе. Географски положај Баноштора одликује се специјалном микроклимом услед интеракције благих падина Фрушке горе и непосредне близине Дунава. Осим повољних надморских висина и ваздушних струјања, сама површина реке делује као огледало које рефлектује сунчеве зраке, због чега су баношторски виногради осветљени сунцем дуже него у било ком другом подручју. По рејонизацији ово подручје припада Сремском рејону и Фрушкогорском виногорју.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Vina koja se proizvode u našoj vinariji su sortna vina, sa sada već prepoznatljivim etiketama: Rizling italijanski, Rajnski rizling, Chardonnay, Rose (Cabernet sauvignon), Muskat hamburg, Frankovka i Merlot. Deo vina iz naših najboljih zasada predstavlja vina sa zaštićenim geografskim poreklom.

Vinski turizam će zasigurno biti jedan od najvažnijih koraka na putu vina ka potrošaču, te je i naša vinarija otvorena za turističke posete. U tu svrhu je podignuta terasa, neposredno pored podruma, sa pogledom na Dunav, da se u vinu još lepše uživa. Naša ideja je da vinski turizam mora da oslikava u potpunosti vino i kuću u kojoj je ono stvoreno. Kod nas se u vinu uživa natenane, uz kakvo meze, uz priču kako je svako naše vino nastalo i kako se vremenom razvijalo. Pored organizovanih turističkih poseta, vinarija je otvorena i za sve putnike-namernike koji žele da degustiraju i kupe vino direktno iz podruma, ali je potrebno prethodno se najaviti. Lepo je provesti par sati u prirodi, možda uz obilazak izletišta i manastira Fruške gore, i na kraju zaliti kapljicom dobrog vina u našem podrumu.

 

Sve ovo i još mnogo lepih stvari možete saznati na njihovoј FB strani: Vinarija Šijački 

 

http://www.topsrbija.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1570:vinarija-bononia-banotorsko-zlato-&catid=297:vina&Itemid=410

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s